Kalimera Grekland Folegandros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Folegandros i Grekland

Folegandros in English. Folegandros suomeksi.

Folegandros är till ytan en liten ö, endast 32 km2. I Kykladerna är det bara fyra öar som är mindre: Donoussa, Iraklia, Koufonissi och Schinoussa. Från för till akter är Folegandros 13 km lång, ungefär på mitten av ön är det endast 1100 m från kust till kust. Högsta berget mäter 445 meter över havet.

 

Bilfria Chora på Folegandros i Kykladerna ligger mycket vackert.

Chora på Folegandros ligger mycket vackert.

 

Geografiskt ligger Folegandros i västra Kykladerna, de närmsta grannöarna är Sikinos och Milos. Ungefär 760 personer är åretruntboende, flest invånare har Chora med cirka 425 bofasta. Huvudsaklig inkomstkälla för öborna är turism, men jordbruk och boskapsuppfödning spelar viss roll, främst för invånarna i byn Ano Meria.

 

Angali beach är en av de bästa stränderna på Folegandros i Grekland.

Angali beach på Folegandros.

 

Landskapet är kargt, bergigt och trädlöst. Har du varit på Amorgos kommer du att le igenkännande när du är på Folegandros. Bergen är visserligen inte lika höga, men känslan av naturens makt är densamma. Klipporna störtar på sina ställen lodrätt rakt ner i havet.

 

Bra grekiska tavernor, restauranger och barer i Chora på ön Folegandros.

Mysiga Chora på kvällen.

 

Blickar man ut över havet från Chora slås man först av den sagolika panoramavyn, vänder man sedan blicken mot klipporna pirrar det snabbt till i magen. Så brant är det. Trots den många gånger omöjliga lutningen är bergsklipporna täckta av oändliga terrassodlingar. Man undrar verkligen hur stenmurarna anlades. Tala om Sisyfosarbete.

Vill du läsa om Folegandros på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 16 A4-sidor, inklusive 49 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Folegandros har utvecklats långsamt: den första bilen anlände 1970, Chora elektrifierades 1974, stora hamnen stod färdig 1984 och först 1986 fick Chora ett fungerande avloppssystem. Sedan dess har det hänt mycket, men ordet stress har ännu inte letat sig hit. Tempot är lågt. Ingen har bråttom. Öborna verkar ha anammat åsnornas saktmodighet. Och det smittar av sig, redan efter en dag på Folegandros känner man sig lugnare.

 

Katergo beach är en av flera mysiga stränder på ön Folegandros  i Grekland.

Katergo beach är en av flera mysiga stränder på Folegandros.

 

Att semestra på Folegandros är lite som att ligga och slöa i en hängmatta på landet. Detta är alltså ingen ö för dig som vill ha liv och rörelse på semestern. Även kvällarna går i antistressens tecken, nöjeslivet är näst intill obefintligt. Strax efter solens nedgång fylls kaféer och tavernor på de många torgen i Chora av bybor och turister. Det finns ett fåtal barer i Chora, men räkna inte med karaokekvällar eller att dansa på bardiskarna.

 

Agios Nikolaos beach på Folegandros och taverna nås endast med badbåt eller till fots.

Agios Nikolaos beach nås endast med badbåt eller till fots.

 

Här kan du se Folegandros 14 bästa stränder »

 

Kanske kommer Folegandros att förändras i framtiden. På senare år har flera lite finare hotell tillkommit, sommaren 2007 slog lyxhotellet Chora Resort upp sina portar. Hotellet är byggt i traditionell kykladisk stil och smälter rätt bra in bland övrig bebyggelse, men ser ganska missanpassat ut. En stor pool i mitten och flera barer, det sägs att alla rum har ett eget spa. Öbor jag pratade med när det byggdes var inte alls nöjda med vad de såg. Vem ska ha råd att bo där frågade jag? Svaret blev rika Atenare och folk kända från teve. Chora Resort satte på sätt och vis ribban, idag finns det många fina hotell på ön.

 

Mysiga Kastro i Chora på Folegandros i Kykladerna får du inte missa!

Kastro i Chora.


Du kan läsa mer om Folegandros via länkarna längst ned på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt. Smidigast är att flyga till Santorini och fortsätta med båt därifrån. Du kan även flyga till Aten och åka färja från Pireus. Buss trafikerar hamnen Karavostasis, Chora, Angali beach och Ano Meria. Moped och bil finns att hyra i Chora och i Karavostasis.

Det finns tre byar på ön: Karavostasi (hamnen), Chora och Ano Meria. Chora är en av de finaste byarna i ögruppen Kykladerna, medan Ano Meria är en av de lantligaste. Karavostasis är en ganska trevlig by för att vara en hamn.

 

Det finns många bra hotell och pensionat med swimmingpool på Folegandros.

Folegandros i ett nötskal.

 

Stränderna håller god kvalitet, även om de inte är lika paradisiska som på exempelvis Naxos. De populäraste stränderna är Agios Nikolaos, Angali och Vardia. Min favoritstrand heter Katergo. Men det finns många fler stränder, som Livadaki, Ambeli, Lygaria och Agios Georgios i norr, och Latinaki, Visentzou, Pountaki och Livadi nära hamnen.

 

E-guide om Folegandros.

 

När det gäller sevärdheter så finns det varken antika tempel eller arkeologiska utgrävningar. Men det finns andra intressanta ting som man gärna inte missar, som Panagiakyrkan, solnedgången, Kastro, samt det intressanta Folkmuseet. Landskapet är oerhört sevärt om man gillar att vandra.

 

Solnedgången sedd från Chora är något man inte vill missa när man reser till Folegandros.

Solnedgången sedd från Chora är något man inte vill missa.

 

Utbudet på hotell och pensionat stort, och standarden är generellt väldigt hög. Under vissa månader på året kan det vara svårt att hitta rum på plats. Det bästa är att boka i förväg.


LÄS MER OM FOLEGANDROS

Om Folegandros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera