Kalimera Grekland Paros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Parikia på Paros
Inseglingen till Paros huvudstad Parikia (4 300 inv) är ljuvligt vacker, står du på däck ser du den gamla stadsdelen till höger, därinne väntar ett gytter av trånga gränder på att upptäckas. Tidigare låg ett Kastro (fästning) i den gamla stadsdelen; kastrot började byggas på 1200-talet av material från ett antikt tempel som stod på samma plats, idag återstår endast en vägg och ett torn. Från Kastrot leder smala labyrintiska gränder åt alla håll, i gränderna ligger många tavernor, barer, kaféer och butiker.

 

En av många mysiga gränder i Parikia på Paros i Grekland,

En av många mysiga gränder i Parikia. ´

 

De gamla delarna av Parikia på Paros,

Ett av många vackra valv i Parikia.

 

Shopping på Market Street i Parikia på Paros.

Market Street i Parikia.

 

Huvudgatan kallas Market Street och här hittar du en mängd affärer av olika slag. Längs den långa hamnpromenaden finns en uppsjö tavernor, barer, snabbmatställen och kaféer.

På kvällen stängs biltrafiken på hamnpromenaden av och tavernorna fylls av förväntansfulla gäster. Många kommer tidigt för att njuta av den fina solnedgången bakom Portes, två små klippor strax utanför Parikia.

 

Solnedgången sedd från Taverna Mouragio i Parikia på Paros.

Solnedgången sedd från Taverna Mouragio i Parikia.

 

Den 26 september år 2000 gick färjan Express Samaina på grund vid klipporna Portes, hon sjönk och tog med sig 80 personer ner i djupet, 450 personer överlevde katastrofen. Anledningen till att färjan gick på grund var dåligt väder - det blåste full storm - och ouppmärksam personal. Det sägs att personalen tittade på fotboll. Kaptenen och flera befäl anhölls senare och fick stå till svars för olyckan.

 

Restauranger på hamnpromenaden i Parikia på Paros.

Hamnpromenaden i Parikia.
Parikia är en av Greklands mest trafikerade hamnar. Reser man runt i Kykladerna hamnar man här förr eller senare, vare sig man vill eller inte. Den livliga hamnen är ofta full av resenärer som nyss anlänt eller är på väg ifrån ön. Resebyråer trängs med rumsuthyrare, moped- och biluthyrare, snabbmatställen och tavernor.

Mitt i detta kaos står en väderkvarn, här sitter många och väntar på färjorna. Väderkvarnen finns avbildad på många vykort och är något av en symbol för ön. En annan viktig byggnad, också den välfotograferad, är Church of Panagia Ekatontapiliani som ligger i stadsparken, inte långt från hamnen.

Strax efter till vänster (näsan mot havet) om hamnpromenaden ligger en liten sandstrand, den duger till ett dopp men inte för att spendera en hel dag på.

 

Stranden i Parikia på Paros.

Stranden i Parikia.

 

Livadia beach cirka 700 meter norr om Parikia är ett mycket bättre alternativ. Livadia är en populär turiststort med flera tavernor och pensionat. Efter Livadia ligger Krios beach som av många anses vara den bästa stranden runt Parikia. Till Krios kan du åka badbåt från hamnen i Parikia, eller tar du dig dit på egen hand.

Läs om Livadia och Krios här »

HOTELL I PARIKIA

Precis som i Naoussa finns det ett mycket stort utbud i Parikia. Med andra ord är det svårt att välja var man ska bo. Det första man bör bestämma är om man ska bo i själva Parikia, eller vid Livadia beach där det också finns många pensionat. Välj Parikia om du vill ha stadsliv, välj Livadia om du vill ha jättenära till stranden.

Här nedan finns tips på bra hotell i Parikia.

Anna Platanou Hotel »

Akrotiri Hotel »

Eri Hotel »

Paros Palace »

Villa Katerina »

Boka andra hotell i Parikia här »

 

Hamnen i Parikia på Paros.

Parikia sett från en färja. Att det är så lite folk på bilden beror på att bilden är tagen i april.

 

Busshållplatsen ligger till höger i bild. Därifrån går det bussar till bland annat Aliki, Lefkes, Naoussa, Piso Livadi, och hamnen i Pounda, om du ska åka till Antiparos.


LÄS MER OM PAROS

Om Paros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera